14.01.2011

Ölü projeler


Hollywood tarihi bir türlü çekilememiş filmler üzerinden de okunabilir diye düşünüyorum. Bu filmler uzun süre belirsizlik içinde debelenmiş ( ecnebiler "in limbo" diyor bu belirsizlik haline ) ve nadiren çekilmiş, çoğunlukla da asla çekilememiş yapımlardır ve bize hem yönetmenleri hem de sektör hakkında ilginç ipuçları sunarlar. Örneğin son 20 yılın en ünlü çekilememiş projesi ( ki hala çekilme şansı var ) Terry Gilliam'ın Don Kişot uyarlaması The Man Who Killed Don Quixote adlı filmdir. Bu konuda bir de belgesel vardır ki ( Lost In La Mancha ) mutlaka izlenmeli. İşte bunun gibi ölü projelerle ilgili bazı afiş çalışmaları yapılmış. Hepsi de birbirinden ilginç ve insanın hayalgücünü tahrik eden filmler/afişler. Afişlerin tasarımı ise sanatçı Fernando Reza'ya ait. Buyrun bakalım.


Kaleidoscope - Alfred Hitchcock

Hitchcock'un en karanlık filmi olacağı iddia edilen Kaleidoscope bütünüyle seri cinayetler işleyen bir katilin gözlerinden anlatılıyor. Hitchcock bazı sahnelerin çekimi için kendi cebinden para harcamış hatta ama stüdyo konunun sertliğinden dolayı çekimlere son vermiş.


Napoleon - Stanley Kubrick

Stanley Kubrick bu film üzerinde uzun yıllar çalışmış ( savaş alanlarının toprak analizlerini falan bile yaptırmış hatta ) ama tam da çekimlerin başlamasına kısa bir süre kala "Waterloo" adlı film gişede batınca stüdyo şalteri indirivermiş.


Don Quixote - Orson Welles

Zavallım Orson Welles'in hayatı hep bir takım filmleri bitirmeye çabalamakla geçti zaten. Don Quixote üzerinde de 1950'lerden öldüğü 1985 yılına kadar çalışmış Welles. Ama nafile. Yine de bu filmin durumu biraz farklı aslında zira Welles bir sürü çekim de yaptı Don Quixote için. Başrol oyuncusu ölünce çekimler durdu gerçi ama bir kaç kez montaja girişti, bitiremedi. 1992 yılında elde kalan film parçalarından bir de kolaj yaptılar hatta ama onu da ben izlemedim doğrusu.


Nostromo - David Lean

David Lean yönetmenliğe ilk başladığı günlerde bile Joseph Conrad'ın Nostromo adlı romanını uyarlamayı hayal ediyordu. 1991'de öldüğünde hala yapım aşamasına geçememişti maalesef.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder