12.04.2011

"Saniyede 48 Kare, Plaktan CD'ye geçmek gibi"


Başlıktaki sözler Peter Jackson'a ait. Her ne kadar ben plaktan CD'ye geçmeyi çok da olumlu bir gelişme olarak görmesem de, Peter jackson sinemanın geleceğini nasıl gördüğünü bu sözlerle yorumlamış. Mesele şu: Jackson şu sıralar üzerinde çalıştığı The Hobbit filmlerini alışılageldiğiüzre saniyede 24 kare değil, 48 kare olarak çekecekmiş. Böylece çok daha net ve pürüzsüz bir görüntü elde edeceğini ve her türlü titremenin ve fluluğun ortadan kalkacağını söylüyor. Diyor ki,

"Saniyede 24 kare çekmek 1920'lerin sonunda, sesli sinemaya geçiş aşamasında başlamış bir uygulama. Sanırım sesin düzgün aktarılabildiği minimum hız olarak 24 kare saptanmış o zaman. Maliyet açısından minimumda karar kaıldıklarını düşünüyorum. Ne de olsa 35 mm film pahalı bir malzeme. Yaklaşık 90 yıldır 24 kare çekiliyor filmler. Bundan 30 yıl kadar önce Doug Trumbull saniyede 60 kare çekebilen bir sistem geliştirmişti ama bu sistem uzun ömürli olmadı. Hem filmin maliyeti hem de sinema salonlarındaki projeksiyon zorlukları yüzünden 60 kareden vazgeçildi. Ama artık dijital çağda 48 kare film çekmek eskisinden çok daha kolay ve hesaplı. Yeni dijital projektörlerin büyük bir kısmı da 48 kare göstermeye uygun. Yaptığımız testler 48 kareyle 60 kare arasında büyük bir fark olmadığını gösterdi ama 24 kareyle 48 kare arasındaki fark çok büyük gerçekten de. 24  kare kötü bir sistem değil belki ama dikkat ederseniz çoğu zaman flu bölümler olduğunu fark edersiniz. Kamera hızlı hareketler yaptığında da titremeler oluyor. Oysa 48 karede bunların hiçbiri yok ve gerçeğe çok yakın bir görüntü kalitesi var. Üstelik bu yeni görüntü kalitesine hemen alışıyorsunuz ve eskisi kötü görünüyor artık. Tıpkı plaktan CD'ye geçtiğimiz zaman olduğu gibi.

Warner Bros. bize bu konuda destek oldu ve The Hobbit'in çekimlerine 48 kare başlamamız konusunda onay verdi. Bu formatta bir film daha önce hiç gösterime çıkmadığı halde hem de. The Hobbit gösterime çıkana kadar yeterince 48 kare gösteren projeksiyon makinesi olacağını umuyoruz. Film 2012'nin Aralık ayında gösterime çıkacak ve tahminen o zamana kadar 10.000'den fazla 48 kare gösteren projeksiyon makinesi olacak. Ama yine de bilemiyoruz tabii."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder