5.06.2012

1. YEFA Ödülleri


Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri dün akşam CRR'de yapılan bir törenle sahiplerini buldu. İlk kez verilen ödüller bundan bir süre önce geçtiğimiz yıllarda verilen Yeşilçam Ödülleri'nin yerini aldığında çeşitli polemiklerle gündem olmuştu malum. Ama her türlü çekişmenin ötesinde artık gerçekten sektörün sahiplendiği bir ödül var ve  dün akşam da bu ödüller ilk kez dağıtılarak bir anlamda rüştünü ispat etti.

İlk kez düzenlenen törende kimi aksaklıklar da yaşandı haliyle. İşin aslı bu yanlışlıklar normalde adamı ipe götürür ama tören o kadar samimi ve safiyane bir atmosferde geçti ki gece baştan sona eğlencelik bir seyire dönüştü. Salondakiler de bunun farkına vardı ve herkes doyasıya güldü eğlendi. hatta sonlara doğru Memet Ali Alabora sahneye çıkıp "Gece için özel bir tema belirledik: Organizasyonsuzluk. Metinleri de Heberler ekibi yazdı" diyerek espriyi daha da zirveye çıkardı. İnsanın kendiyle dalga geçebilmesini bir erdem olarak görürüm ve sırf bu tavırları için bile Akademi'yi yürekten kutlarım.

Törende Başar Sabuncu'ya özel bir onur ödülü verildi. Adı Şehir Tiyatroları ile özdeşleşmiş bir tiyatro ve sinema adamının bu ödüle, tam da bu zamanda layık bulunması bir hayli manidardı bence. Başar Sabuncu'yu bir kez de ben tebrik ederim. Sektörün ticari hacmi de es geçilmedi ve Gişe Kıran ödülü geçen yılın en çok hasılat toplayan filmi Eyvah Eyvah 2'ye verildi.


Diğer ödüllerin büyük bölümünü Bir Zamanlar Anadolu'da filmi aldı.Yanlış hatırlamıyorsam, En İyi Ses, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ( Fırat Tanış ), En İyi Erkek Oyuncu ( Taner Birsel ), En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ( Nuri Bilge Ceylan ) ve En İyi Film dahil toplam 9 ödül aldı. En İyi Film ödülü "Yönetmenler kızacak ama bizce filmin sahibi yapımcıdır" diyen Mehmet Altıoklar'ın sözleriyle Zeynep Özbatur Atakan'a verildi ki, gece boyunca BZA'ya verilen tüm ödülleri almak için sahneye çıkan Atakan'ı bir kez de ben can-ı gönülden kutluyorum.


En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Türkan filmiyle Rüçhan Çalışkur'a, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü ise Nar filmiyle dil Fırat'a verildi. En İyi Film Müziği Aşk Tesadüfleri Sever filmine, En İyi Film Şarkısı Ödülü ise Nar filmine gitti. Derviş Zaim'in Gölgeler ve Suretler adlı filmiyse En İyi Sanat Yönetimi ve En İyi Kostüm ödüllerini aldı. En İyi Belgesel ödülüyse Yüksel Aksu'nun Sarıkeçililer filmine verildi.

Geceyle ilgili benim tek hayalkırıklığım ise ödül sahiplerinin büyük bir bölümünün törene gelmemiş oluşuydu. Rüçhan Çalışkur, Yüksel Aksu, Selim Demirdelen ve Zeynep Atakan dışında kimse gelmemişti yanılmıyorsam. Oysa bu ilk törene daha geniş katılımlı bir destek verilebilirdi sanki. Neyse, sağlık olsun diyelim ve seneye daha iyisini görmeyi umalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder