12.03.2015

SİYAD Ödülleri'nin ardından



Öncelikle şunu söyleyerek başlayayım, hiç de "Neden bizdeki ödül törenleri Oscar törenleri gibi olmuyor canım, bu nasıl iş" tadında konuşacak değilim. Her şeyden önce Oscar törenlerini son derece sıkıcı ve açıkçası gereksiz buluyorum. Meslek birlikleri o kadar baskın ki majör ödüllerde % 100, tüm ödüllerde %95 oranında Oscar'ları kimin alacağı önden belli oluyor zaten ve geriye de bir türlü istenen düzeye gelemeyen reytingleri yükseltmek için yapılan acınası numaralar kalıyor. Oscar'ları unutun yani. Ama örneğin Cannes ödül töreni bizim festival ve benzeri ödül törenleri için iyi bir kerteriz olabilir. Kısa, öz, ciddi ama renkli. Elegan ve ağırbaşlı, ama bir yanıyla da popüler ve bol yıldızlı. Ha, iş SİYAD gibi eleştirmenlerin verdiği bir ödül törenine gelince bence fazlaca yıldıza gerek yok, aslolan eleştiri aleminin yıldızları olmalı kanımca. Atilla Dorsay başta olmak üzere ( ki kendisi her zaman bir şekilde sahnede oluyor neyse ki ) Uğur Vardan, Sevin Okyay, Vecdi Sayar, Murat Emir Eren, Evrim Kaya... ( listeyi uzatmak mümkün ) gibi isimler ödülleri verseler ve verirken de kendi üsluplarınca bir iki klema etseler daha ilginç olmaz mı? Diğer ünlüleri çeşitli festivallerde görüyoruz zaten. Bir de Belediye Başkanları'nın ödül verme sevdasından ve baskısından kurtulsak çok daha iyi olacak sanki, ne dersiniz?

Atilla Dorsay olmaz, olmamalı

Gelelim 47. SİYAD Ödülleri törenine. Bir kere sunucunun metinleri daha özenli yazılabilirmiş gibi geldi bana ama çok da takılmadım. Ben daha çok ödül VTR'lerine takıldım ve açıkçası baştan savma buldum biraz. Öncelikle hangi kategoride ödül verileceği VTR'nin başında belirtilmeli ve altına sadece filmin değil, ödüle aday olan kişini de adı yazılmalıydı. Böylece Sanat Yönetimi ya da Görüntü Yönetmeni gibi kategorileri önden anlayıp VTR'lerin tadını daha iyi çıkarabilir TV başındaki izleyen. Bu arada VTR deyince, Umut filminin görüntüleri diye ekrana yansıyan ve ne olduğunu bir türlü çözemediğim sahne bence ufak çaplı bir skandaldır, belirtmeden geçemeyeceğim.

Yavuz Turgul ödülünü Cem Yılmaz'ın sunumuyla aldı

Ödül almak üzere sahneye gelenlere artık bir şey söyleyemiyorum, boşa konuşmak oluyor çünkü. Kimisi takım elbiseyle, kimisi spor kıyafetle geliyor ve bir standart ne yazık ki mümkün olamıyor. Bir çok ödül sahibinin törene gelmemesi de ayrı bir sorun, ama bunda da yapacak pek bir şey yok. Böyle bir gece için bile setten izin alınamıyorsa çekiver kuyruğunu zaten. sahneye çıkış ve inişlerin ise bir türlü düzene oturtulamaması tüm ödül törenlerimizin ortak hastalığı ne yazık ki. Burada da yine karmaşa yaşandı elbette.

Geçen yıl içinde kaybettiklerimizin kuyruk jenerik şeklinde anılması güzel bir fikir gibi duruyor ama biz evdekiler isimlerin % 80'ini kaçırdık, haberiniz olsun.

Gecede 100 yılın en iyi 10 filminin yaratıcıları ( kim gelebildiyse artık ) sahnedeydi

Ödüllerin kimlere gittiği konusu sübjektif bir mesele olduğu için fazla tartışılacak bir mevzu değil ama Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aynı filmden dört oyuncunun aday olması bana biraz aşırı geldi doğrusu. Hiç mi yok bu ödüle aday gösterilecek oyuncu, bu kadar mı kötü durumda sinemamız? Sanmıyorum.

Son olarak akılda kalan hoşluklar arasında Atilla Dorsay'ın ustalıklı sunumu ve İrfan Demirkol'u kendi tarzınca susturması; tabii ki Cem Yılmaz'ın esprili stand-up'ı, berkin Elvan'ın unutulmaması gibi anları sayacağım. Ha, bir de, son demiştim ama, Özge Özberk ( ya da onun gibi bir yıldız ) yerine her yıl gecenin ev sahibi sunuculuğunu da bir eleştirmen yapsa ve bu eldel ele devredilen bir bayrak gibi görülse, daha hoş olmaz mı? ( Olur, olur )

Gecenin şüphesiz galibi, 6 ödüllü Kış Uykusu'nun yönetmeni Nuri Bilge Ceylan

47. SİYAD Ödülleri

En İyi Film: Kış Uykusu
En İyi Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan ( Kış Uykusu )
En İyi Kadın Oyuncu: Melisa Sözen ( Kış Uykusu )
En İyi Erkek Oyuncu: Haluk Bilginer ( Kış Uykusu )
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lale Başar ( Köksüz )
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ayberk Pekcan ( Kış Uykusu )
En İyi Senaryo: Deniz Akçay Katıksız ( Köksüz )
En İyi Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki ( Kış Uykusu )
En İyi Kurgu: Yorgos Mavropsaridis ( Sivas )
En İyi Müzik: Kenan Doğulu ( Unutursam Fısılda )
En İyi Sanat Yönetmeni: Soydan Kuş ( Unutursam Fısılda )
En İyi Yabancı Film: İki Gün ve Bir Gece


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder