16.04.2015

Altın palmiye adayları açıklandı

Paolo Sorrentino'nun Youth adlı filminde Michael Caine başrolde 
Thierry Fremaux bir hayli uzun süren bir basın toplantısı sonucunda bu yılki Cannes Film Festivali'nin resmi seçkisini açıkladı. Konuşması o kadar uzun sürdü ki sosyal medyadan alaylı salvolara maruz kaldı Fremaux. Üstelik 1800 filmin başvurduğu ve tüm filmlerin festival komitesince tek tek izlenerek değerlendirilidiği açıklaması birçoklarınca hiç inandırı bulunmadı. Herneyse, biz uzatmayalım en azından ve Altın Palmiye seçkisini sizlerle paylaşalım.

Marion Cotillard'ı Lady Macbeth rolünde izlemek muhteşem bir deneyim olabilir

Jacques AUDIARD - DHEEPAN ( geçici başlık )
Stéphane BRIZE - LA LOI DU MARCHE
Valerie DONZELLI - MARGUERITE ET JULIEN
Matteo GARRONE - IL RACCONTO DEI RACCONTI
Todd HAYNES - CAROL
HOU Hsiao Hsien - NIE YINNIANG ( THE ASSASIN )
JIA Zhang Ke - SHAN HE GU REN ( MOUNTAINS MAY DEPART )
KORE-EDA  Hirokazu - UMIMACHI DIARY ( OUR LITTLE SISTER )
Justin KURZEL - MACBETH
Yorgos LANTHIMOS - THE LOBSTER
MAIWENN - MON ROI
Nanni MORETTI - MIA MADRE
Laszlo NEMES - SAUL FIA ( SON OF SAUL )
Paolo SORRENTINO - YOUTH
Joachim TRIER - LOUDER THAN BOMBS
Gus VAN SANT - THE SEA OF TREES
Denis VILLENEUVE - SICARIO

Joachim Trier'nin filminde Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg gibi isimler var

Yukarıdaki seçkide beni ilk bakışta heyecanladıran isimler Sorrentino, Trier ve Villeneuve oldu açıkçası. Listede bir de Macbeth ( Justin Kurzel ) bulunması yine bir başka heyecan vesilesi sayılabilir. Tabii filmde başrolleri paylaşan Marion Cotillard, Michael Fassbender ve David Thewlis gibi isimler de ayrıca ilginç kılıyor durumu. Üstelik Kurzel'in Snowtown'ını çok sevmiştim doğrusu, umarım bu da o ayarda bir film çıkar.

Özel Gösterimler bölümünde ünlü oyuncu Natalie Portman'ın yönetmen olarak ilk uzun metrajlı filmi Sipur Al Ahava Ve Choshech ( A Tale Of Love And Darkness ) izleyiciyle buluşacak.  Ayrıca Asif Kapadia ( Senna filmini hatırlayanlar sevinecektir ) imzalı belgesel Amy ( Amy Winehouse elbette ) Geceyarısı Seansı'nda gösterilecek. Woody Allen'ın Irrational Man, George Miller'ın Mad Max: Fury Road ve Mark Osborne'un yeni animasyonu The Little Prince yarışma dışı olarak gösterilecek yapımlar arasında dikkatimi çekenler.

Festivalin bizim açımızdan en önemli yanıysa Kısa Film Yarışması'na kabul edilen Türkiye yapımı bir filmin Cannes'da boy gösterecek olması. Ziya Demirel imzalı film Salı adını taşıyor ve Türkiye Fransa ortak yapımı olarak geçiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder