4.12.2015

Sight & Sound yılın en iyilerini seçti



Dünyanın en prestijli sinema dergilerinden Sight & Sound dünya çapında 168 film eleştirmenine sormuş ve 2015'in en iyilerini listelemiş. Listede sadece bu yılın filmleri yok aslında, geçen yılın, hatta bir kaç yıl öncesinin filmlerine bile rastlamak mümkün. Örneğin Asghar Farhadi'nin 2009 tarihli muhteşem filmi About Elly de listede var ve 58. sırada. Filmin İngiltere'de bu yıl vizyona çıkmış olması bu duruma sebep olmuş elbette yoksa sinemayla yakından uzaktan ilgisi olan herkes çoktan izledi About Elly'yi. Aynı şekilde eğer About Elly bu yılın filmi olsaydı muhtemelen çok daha fazla oy alacak ve listede zirveye daha yakın bir yerde duracaktı. Uzatmayayım, Fargo dizisini bile oy aldığı bu kalabalık listenin ilk 20 filmi şöyle sıralanıyor:


1. The Assassin - Hou Hsiao-Hsien
2. Carol - Todd Haynes
3. Mad Max Fury Road -  George Miller
4. Arabian Nights - Miguel Gomes
5. Cemetery of Splendour - Apichatpong Weerasethakul
6. No Home Movie - Chantal Akerman
7. 45 Years - Andrew Haigh
8. Son of Saul - Lazslo Nemes
=9. Amy - Asif Kapadia
=9. Inherent Vice - Paul Thomas Anderson


=11. Anomalisa - Charlie Kaufman & Duke Johnson
=11. It Follows - Davit Robert Mitchell
13. Phoenix - Christian Petzold
=14. Girlhood - Celine Sciamma
=14. Hard To Be A God - Alexei German
=14. Inside Out - Pete Docter
=14. Tangerine - Sean Baker
=14. Taxi Tehran - Jafar Pahani
=19. Horse Money - Pedro Costa
=19. The Look of Silence - Joshua Opphenheimer


Görüldüğü üzere ilk 20'de birçoğunu festivallerde izlediğimiz bir seçki var. Aslına bakarsanız 200'e yakın ( daha fazla da olabilir, tek tek saymadım ) filmin yer aldığı tüm liste yine çoğunluğu dünyanın dört bir yanındaki festivallerde gösterilip övgü almış filmlerden oluşuyor. Zirveye bir hayli yakın duran Mad Max Fury Road yılın büyük bütçeli yapımlarını temsil eden bir aksiyon olarak çok fazla oy almış görünüyor ama bana sorarsanız bu yeri de hak ediyor. Yılın çok ses getiren korku filmi It Follws'un da bir hayli oy almış olduğunu görmek beni çok sevindirdi doğrusu, zira son yılların en etkileyici korku sineması örneklerinden olduğu kesin. Carol'un Oscar'larda da çok öne çıkacağını düşünmek yanlış olmaz herhalde. Miguel Gomes'in 6 saatlik Birbir Gece uyarlaması Arabian Nights'ın bunca beğenilmesi ise şaşırtıcı ( uzunluğundan ötürü her şeyden önce ) ama sevindirici, zira Portekizli yönetmen ( Tabu'yu hatırlarsınız herhalde ) dünya sinemasının en güçlü isimlerinden biri.Listedeki isimlerden ikisi ( Akerman ve German ) ne yazık ki artık aramızda değil ve bu isimlere büyük listede yer alan bir diğer usta sinemacı Manoel de Oliveira'yı da ekleyebiliriz. Yine ilk 20'ye baktığımızda iki de belgesel yapımın buraya girdiğini görüyoruz: Amy ( Asif Kapadia ) ve The Look of Silence ( Joshua Oppenheimer ). Her iki film de yılın mutlaka izlenmesi gerekenlerinden. İlk 20'yi kılpayı kaçıran bazı yapımların da ( Duke of Burgundy ve Clouds of Sils Maria ) yılın bence en iyilerinden olduğunun altını çizmek isterim.


Gelelim sinemamıza. Ne yazık ki listenin tamamında ( büyük listeden bahsediyorum ) tek bir Türkiye yapımı film yok. Öte yandan Deniz Gamze Ergüven'in gösterildiği her yerde büyük ilgi gören ( belki sadece Türkiye hariç ) filmi Mustang listede 46. sırada yer alıyor ve bu filmin yapımcılarından biri Türk olduğu için en azından bir teselli bulabiliriz. Aynı şekilde 168 film eleştirmeni arasında yine Türkiye'den tek bir isim yok ki, bunu da anlamak zor doğrusu. Bu konuyu da son bir not olarak düşelim buraya.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder